Justitsminister Peter Hummelgaard mødtes tirsdag i Parken med repræsentanter fra fodboldklubberne, fanmiljøet, Divisionsforeningen, DBU og politiet for at drøfte nye tiltag mod uro omkring fodboldkampe.
Blandt de præsenterede forslag var en ny mulighed for politiet til at udstede strakskarantæner, så personer med uacceptabel adfærd kan udelukkes med det samme uden at afvente en juridisk behandling. Desuden skal klubberne i visse tilfælde kunne dele videoovervågning med hinanden for at identificere problematiske personer på tværs af stadioner.
– De initiativer, ministeren vælger at prioritere, er yderst velvalgte. De gør det muligt at identificere personer med skadelig opførsel og sætte ind mod dem mere effektivt. Det passer desuden godt sammen med etableringen af ansigtsgenkendelse hos alle 3F Superliga-klubber, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.
En pressemeddelelse fra Divisionsforeningen bekræfter, at forbuddet mod udebanefans til derbykampe mellem Brøndby IF og FCK vil gælde resten af sæsonen. Tidligere var meldingen, at restriktionen gjaldt på ubestemt tid.
Derudover skærpes sanktionerne for forulempende adfærd over for politi og stadionpersonale. Fremover vil enhver form for chikane eller medvirken til chikane kunne medføre minimum to års karantæne fra klubberne. Ved grove overtrædelser kan karantæneperioden forlænges til fire år, og derudover vil overtrædere blive pålagt en bøde på enten 5.000 eller 10.000 kroner.
Justitsminister Peter Hummelgaard understreger vigtigheden af de nye tiltag:
– Det er absurd, at man kan lave hærværk på en beværtning eller butik dagen før en kamp og alligevel få adgang til stadion dagen efter. Derfor foreslår vi strakskarantæner samt muligheden for, at klubberne kan dele overvågningsmateriale for at identificere disse uromagere.
Hummelgaard roser samtidig de initiativer, klubberne allerede har taget:
– Jeg vil gerne anerkende de skridt, klubberne selv har taget for at løse problemet. Beslutningen om at fortsætte derby-forbuddet for udebanefans resten af sæsonen viser, at aktørerne tager situationen alvorligt. Kampen mod hooliganisme stopper ikke, før stadionoplevelsen igen er tryg for alle.