Hvis Brøndby IF og FC København skulle ende med at mødes i årets pokalfinale, vil det ske foran et reduceret antal tilskuere – maksimalt 15.000. Det oplyser Divisionsforeningen i en pressemeddelelse, udsendt i samarbejde med DBU og DBU Bredde, som står for planlægningen af finalen.
Tiltaget skyldes både sikkerhedsmæssige hensyn og igangværende sanktioner mod de to klubber efter tidligere uroligheder i forbindelse med deres indbyrdes kampe. Som følge heraf spilles alle derbyer i Superligaen resten af sæsonen uden udebanefans.
Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, udtaler:
– Pokalfinalen er altid en festdag i dansk fodbold, men i år står vi med en særlig situation, som vi har forsøgt at håndtere bedst muligt.
Uanset hvilke hold der når finalen, spilles kampen på Kristi himmelfartsdag den 29. maj. Brøndby Stadion er valgt som arena i tre ud af fire mulige finaleopgør. Det gælder både hvis Brøndby slår Silkeborg i semifinalen, og hvis Viborg går videre og møder enten Brøndby eller Silkeborg.
Finalerne Brøndby-Viborg og Viborg-Silkeborg vil kunne gennemføres med fuldt stadion og cirka 28.000 tilskuere. Hvis det derimod bliver Brøndby mod FCK, begrænses kapaciteten til 15.000, hvoraf 6.000 billetter tildeles hver klub til fans bag målene, mens resten fordeles til sponsorer, partnere og VIP’er.
Arrangørerne planlægger desuden yderligere sikkerhedsforanstaltninger til et muligt derby i finalen. Blandt tiltagene er afspærring af området omkring stadion og identitetskontrol – muligvis ved hjælp af MitID, hvis den tekniske løsning fungerer som ønsket.
– Med MitID vil vi vide, hvem der er på stadion – og alle vil vide, at vi ved det, forklarer Claus Thomsen.
Han erkender, at mange fans vil være skuffede over ikke at kunne overvære en potentiel finale mellem de to rivaler, og at nogle formentlig vil søge mod området omkring stadion. Han understreger dog, at sikkerhedsniveauet er håndterbart:
– Selv ved fuld kapacitet ville der være mange uden billet. Vi kan alligevel kun lukke halvdelen ind i et derby-scenarie.
Politiet har været en del af processen, men beslutningen ligger i sidste ende hos arrangørerne selv:
– Vi har tæt dialog med politiet og får godkendt vores sikkerhedsplaner, men det er vores arrangement og ansvar, siger Thomsen.
Før finalen spilles to Superliga-derbyer uden udebanefans. Skulle der opstå nye problemer i disse kampe, kan det føre til ændringer i planerne, understreger Divisionsforeningens direktør.
I det tilfælde, at Silkeborg og FCK mødes i finalen, vil kampen blive flyttet til MCH Arena i Herning, hvor der vil være plads til ca. 12.000 tilskuere. Det vil i så fald blive den lavest besøgte pokalfinale uden coronarestriktioner siden 1993, hvor OB og AaB spillede foran lidt over 8.300 tilskuere.
Semifinalerne spilles første gang den 30. april og 1. maj, og afgøres i returkampene en uge senere.