Mens fodboldfans i Europa tager nedrykningssystemet for givet, er denne praksis ikke almindelig i andre dele af verden. Selvom ligaer som NFL eller NBA er værter for nogle af de mest sete sportsbegivenheder, har de ikke et nedrykningssystem og ændrer sig ikke fra sæson til sæson.
I dansk fodbold er dette selvfølgelig ikke tilfældet, og hold, der fejler i Superligaen, bliver rykket ned. Deres plads vil blive overtaget af de bedst præsterende hold fra 1. division. For at opretholde en sund konkurrence er det vigtigt, at de lavere divisioner også er konkurrencedygtige.
Samtidig er Superligaen altid bedre, hvad angår kvalitet og underholdning. Dette ses også på betting sider med dansk licens, hvor oddsene på Superliga-kampe ofte adskiller sig fra dem i 1. division. Lad os se på de fem vigtigste ting, der adskiller disse to danske divisioner, og hvordan fans kan bruge disse forskelle til deres fordel, når de better.
1.Samlet styrkeforskel
Da Superligaen er den øverste division i landet, forventes det, at konkurrenceniveauet er højest her. På grund af deres lange historie i toppen, er de fleste klubber sammenlignelige i styrke og ressourcer. I 1. division er situationen dog anderledes.
Klubber, der rykkes ned fra Superligaen, er som regel rigere og stærkere end de klubber, der har opholdt sig længere tid i de lavere rækker. Derudover kan de hold, der netop er rykket op fra 2. division, have svært ved at tilpasse sig til en højere liga.
Dette påvirker kampenes slutresultater og mange andre statistiske aspekter. I sæsonen 2023/24 sluttede AaB den regulære sæson med 51 point, efter at have vundet 15 ud af 22 kampe og kun tabt én gang. Samtidig havde det øverste hold i Superligaen samme år, Midtjylland, 48 point med 15 sejre og fire nederlag. I 1. division var der en forskel på 15 point mellem første- og tredjepladsen. I Superligaen var denne forskel kun tre point.
2.Mål per kamp
Af de samme grunde er der færre mål per kamp i Superligaen sammenlignet med divisionen under. Holdene har som regel bedre forsvarssystemer med veltrænede, topkvalitets forsvarsspillere.
I 1. division støder en angriber, der spillede i den øverste liga sidste år, på færre problemer mod spillere, der har tilbragt størstedelen af deres karriere i anden division eller endnu lavere.
Dette afspejles også i tallene. I sæsonen 2023/24 var der i gennemsnit 2,82 mål per kamp i Superligaen og 3,02 mål per kamp i 1. division. Over 2,5 mål per kamp blev scoret i 57 % af kampene i Superligaen og i 58 % af kampene i 1. division.
Den mest markante forskel var dog i kampene med over 3,5 mål – 31 % i Superligaen og hele 40 % i 1. division.
3.Hjemmesejre
Kort sagt har et hold, der spiller på hjemmebane i Superligaen, en bedre chance for at vinde kampen sammenlignet med et hold, der spiller hjemme i 1. division.
I sæsonen 2023/24 var andelen af uafgjorte kampe nogenlunde ens for de to ligaer: 26 % i Superligaen og 24 % i 1. division. Den største forskel var i hjemme- og udesejre. Der var 40 % hjemmesejre og 34 % udesejre i den øverste division sammenlignet med 36 % hjemmesejre og 40 % udesejre i 1. division.
At hjemmeholdene klarer sig bedre i Superligaen bekræftes også af måltallene, hvor hjemmeholdene scorede 1,50 mål og lukkede 1,32 mål ind per kamp, sammenlignet med 1,44 scorede og 1,58 indkasserede mål per kamp i 1. division.
4.Tidspunkt for mål
I 1. division bliver målene oftere scoret efter pausen.
I Superligaen scores 24 % af målene efter det 75. minut, mens resten er mere eller mindre jævnt fordelt gennem kampen. Desuden bliver 44 % af målene scoret i første halvleg, og 56 % i anden halvleg.
I 1. division er der en markant tendens til, at målene kommer i anden halvleg. Her scores 40 % af målene før pausen og 60 % efter. De mest produktive tidsrum er 46-60 minutter (21 % af målene) og 76-90 minutter (25 %).
5.Tilgængelighed af bettingmuligheder
Selvom dette ikke nødvendigvis er direkte relateret til fodbolden, er det vigtigt at bemærke, at bookmakerne typisk tilbyder færre og mindre varierede bettingmarkeder for de lavere ligaer. Bettingmuligheder, der er tilgængelige for Superligaen, kan ofte ikke findes for 1. division.
I dette tilfælde er det tilrådeligt at fokusere på de mere almindelige bettingmuligheder som slutresultat eller samlede mål per kamp. Heldigvis er disse statistikker let tilgængelige og hjælper med at træffe informerede beslutninger.