The perfect guide to the casino

Preview: Ikke mange tilskuere til FCK-Brøndby – men det kan godt blive et fedt derby alligevel

Foto: Ritzau Scanpix

Læs også: Frisør afslører det på Instagram: Brøndby-angriber færdig

Søndag tager FCK imod Brøndby i det klassiske derby, og det kan sagtens blive et meget interessant et af slagsen.

Der var en gang, hvor kampene mellem FCK og Brøndby var opgør, der kunne afgøre, hvem der skulle løbe med guldet. Og det er såmænd ikke så længe siden. Sådan er det ikke helt længere, men det er nu stadig de største klubkampe på dansk grund.

Rivaliseringen imellem de to klubber er for det første enorm. De vil simpelthen ikke tabe til hinanden. Og så er det stadig to af de absolutte topklubber her i landet. De sluttede trods alt som henholdsvis nummer to og fire i sidste sæson.

Læs også: Er dét Brøndby-bomben? KÆMPE fan-favorit på vej tilbage til Vestegnen

De to klubber mødte hinanden fire gange i sidste sæson med et meget lige udbytte. De vandt en kamp hver i grundspillet, mens begge kampe i mesterskabsslutspillet endte uafgjort.

Jævnbyrdigheden er med andre ord udtalt, efter at FCK for år tilbage ellers kun yderst sjældent tabte de indbyrdes kampe de blå-gule. Vi prøver herunder at se nærmere på de to hold inden søndagens slag i Parken, som kun bliver for 500 tilskuere. Da der også skal være plads til presse, officials med mere, er 500 tilskuere det samme som meget få. Men derfor kan det godt blive et super-derby alligevel.

Læs også: Breaking: Tidligere FCK-stjerne vil hjem – Klar til at sluge lønnedgang

FC København:

For år tilbage var det mere undtagelsen end reglen, at FC København vandt det danske mesterskab. Men FCM er dukket op og har nappet tre af de seneste seks mesterskaber. Regner man mesterskabet til AaB med i 2014, har FCK altså ‘kun’ vundet tre ud af de seneste syv sæt guldmedaljer, og det er i klubbens selvforståelse i underkanten.

For tiden er FCK i en genopbygningsfase.

Mesterskabet i 2019 kom i hus på yderst suveræn vis, da FCK først tabte en kamp, efter at guldet var matematisk sikkert. Men i sommerpausen solgte klubben adskillige spillere med liga-topscoreren Robert Skov i spidsen. Og selvom de naturligvis stillede op med 11 mand til kampene i sidste sæson alligevel, så var det tydeligt, at spillerafgangene gjorde ondt på holdet.

Egentlig begyndte sidste sæson fornuftigt nok. Men i løbet af efteråret blev det tydeligt, at truppen var blevet svagere og frem for alt smallere end sæsonen før. Og samtidig blev holdet ramt af skader i det offensive departement.

Manager Ståle Solbakken beklagede sig offentligt over, at programmet var for hårdt, når klubben også skulle spille europæisk fodbold, som er en erklæret målsætning for FCK.

FCM blev hurtigt slået ud af skotske Rangers i kvalifikationen til Europa League og kunne koncentrere sig om Superligaen. Resultatet var, at de bare vandt og vandt og vandt og gjorde afstanden til FCK så stor, at DM-guldet reelt var fortabt allerede inden mesterskabsslutspillet, hvor der var 12 point imellem holdene.

I samme mesterskabsslutspil leverede FCK en temmelig bleg figur. Ud af de første otte kampe vandt holdet bare en enkelt – hjemme mod AaB – og kun takket være et par hårdt tilkæmpede sejre til sidst mod FCN og AaB lykkedes det trods alt at få sølv.

Når sæsonen overhovedet kunne godkendes, var det på grund af de europæiske turneringer. Ganske vist kom FCK ikke i Champions League, men løverne gik videre i Europa Leagues gruppespil.

Derefter slog de skotske Celtic og de nykårede tyrkiske mestre fra Istanbul Basaksehir ud af turneringen, inden det blev til et knebent – men retfærdigvis fortjent – nederlag til Manchester United i kvartfinalen.

Det var første gang, FCK nåede så langt i en europæisk turnering.

Den nye sæson har indtil videre været en blandet fornøjelse for de hvidklædte københavnere.

Først blev det 2-3 i Odense mod OB, inden det torsdag aften med hiv og sving lykkedes at gå videre i kvalifikationen til Europa League mod IFK Göteborg, der i dag er en skygge af den svenske storklub, den var en gang.

Men det blev trods alt til en sejr, og FCK håber, at det kan give et skud selvtillid til holdet, der lider på flere punkter.

Mens målmand Kalle Johnsson holder høj klasse, er der udfordringer i alle de tre kæder ude på banen.

Forsvaret var tidligere FCKs adelsmærke. I Ståle Solbakkens tid i klubben har FCK traditionelt haft et betonforsvar, som modstanderne har haft meget svært ved at bryde ned – især når FCK først er kommet foran i kampene. Men sådan var det slet ikke i sidste sæsons mesterskabsslutspil, og i første halvleg i kampen mod OB sejlede defensiven rundt med det resultat, at OB kom foran 3-0.

Angrebet har lidt under de mange skader, og så har klubben savnet en Dame N’Doye i topform. Han var meget skadet i sidste sæson, og han er nu definitivt fortid i klubben. Håbet er, at den tidligere Brøndby-angriber, Kamil Wilczek, kan bombe nogle mål i kassen for sin nye klub. Han scorede begge målene mod OB, så han har på det personlige plan fået en fin start, og han vil sikkert elske at score mod sin gamle klub.

Midtbanen styres normalt med sikker fod af den portugisisk-fødte græker, Carlos Zeca, men holdet har været sløje på deres fløje – bl.a. fordi Viktor Fischer også har været skadet. Han er tilbage nu, og det skal blive interessant at se, om han kan komme i omdrejninger.

Brøndby

Forstadskøbenhavnerne er også i en genopbygningsfase.

Ligesom for FCK er det en erklæret målsætning for Brøndby, at klubben skal spille europæisk fodbold, men det kiksede i sidste sæson. Alligevel godkendte Brøndby-ledelsen fjerdepladsen i Superligaen, og det var der særlige grunde til.

I vinterpausen solgte klubben Kamil Wilczek til Göztepe Izmir, Dominik Kaiser til Hannover 96 og Hany Mukhtar til Nashville. De havde tilsammen stået for to tredjedele af Brøndbys mål i et efterår, hvor klubben var Superligaens mest scorende hold.

Uheldigvis for de blå-gule var defensiven ikke nær så effektiv, og en sort oktober måned gjorde, at drømmen om det første mesterskab siden 2005 ganske enkelt forsvandt.

Klubben solgte de tre profiler og nogle flere i sommer, fordi det i 2019 blev til et formidabelt underskud på 78 millioner kroner, og derfor var klubben simpelthen nødt til at få udgifterne til løn ned – ligesom transferindtægterne kunne bidrage til at rette op på regnskabet.

Konsekvensen har været, at klubben i langt højere grad har måttet satse på egne talenter. På den baggrund er der dem, der faktisk vil mene, at træner Niels Frederiksen nærmest har overpræsteret ved at opnå en fjerdeplads med holdet.

For mange år siden var Brøndby den bedste klub til at udvikle ungdomsspillere. Hvert eneste år kom der en eller to spillere fra klubbens bedste ungdomshold, der kunne gå direkte ind på klubbens bedste mandskab. Men i det nye årtusinde har både FCK, FCM og FCN været bedre til den disciplin.

Nu er Brøndby dog begyndt at høste frugterne af klubbens Masterclass-projekt, hvor spillere som Morten Frendrup, Aris Ben Slimane, Jesper ‘Jobbe’ Lindstrøm og Andreas Bruus er kommet frem i forreste linje.

Træner Niels Frederiksen ændrede samtidig formationen i foråret, så Brøndby nu spiller 3-5-2, og det har i hvert fald i nogen grad været en succes.

Tanken er, at femmands-midtbanen både skal skærme forsvaret og støtte angrebet. Begge dele er lykkedes – men retfærdigvis nok med mest succes i forsvaret.

Angrebet er i øjeblikket det svageste led på Brøndby-holdet, der skal bruge en hel del chancer for at score deres mål.

Mikael Uhre blomstrede op i foråret, men så stabil er han for det første ikke, og for det andet kan han ikke gøre det hele selv. Håbet er nu, at den tilbagevendte Rezan Corlu fra sin position som offensiv midtbanespiller med sin kreativitet kan bidrage med både mål og målgivende afleveringer.

Rezan Corlu er imidlertid ikke med til kampen mod FCK, fordi han har karantæne, og det har forsvars-krumtappen Andreas Maxsø, også.
,
De havde ligeledes karantæne i premieren mod FCN, hvor Brøndby var bagud 0-2, men hvor det alligevel endte med blå-gul sejr på 3-2.

Der kommer ingen Brøndby-fans i Parken, men klubbens mange fans landet over ser gerne et lignende resultat, når kampen er forbi søndag kl. 13.50.

(Du kan varme op til søndagens derby ved at se en kavalkade med de største øjeblikke i de to klubbers tidligere opgør på videoen øverst på siden).

Læs også: Blev købt som den helt store stjerne: Nu overvejer Brøndby at købe ham ud af aftalen

Du kan se meget mere til Oddsprofit lige her.

OVERSIGT

Scroll to Top