The perfect guide to the casino

Er VAR stadig en god idé?

Foto: Dominik Kuhn / Unsplash

Er VAR stadig en god idé?

Det virkede som en fantastisk idé, da det blev præsenteret i begyndelsen. Men efterhånden som VAR er blevet en mere forankret del af fodboldverden, har mange ytret sig kritisk om videodommersystem, der første gang blev testet i en officiel turnering ved Confederations Cup i 2017. Samtidig påvirker VAR dem som kan lide at satse på kampene med bethard eller andre spilvirksomheder, som tilbydes i Danmark. Siden har man testet systemet ved VM i Rusland i 2018, og ligeledes har man implementeret VAR i Premier League, Serie-A og Bundesligaen. Derudover har Superligaen også annonceret, at man begynder at bruge VAR fra næste sæson. Men er VAR stadigvæk en god idé eller tager det charmen ud af fodboldspillet. Skal vi acceptere dommerfejl og droppe VAR eller er det en fordel, at kunne gennemse kritiske situationer igennem.

Blandede erfaringer fra VM i 2018

Det var mildest talt blandede erfaringer man gjorde sig ved verdensmesterskaberne i Rusland i 2018. På den ene side kunne VAR være et genialt værktøj til at kunne afklare kontroversielle situationer som f.eks. straffespark og røde kort. På den anden side tager et videodommersystem også en smule af charmen og flowet ud af fodboldspillet. Danmark blevet jo to gange under VM offer for VAR-systemet, da de i de første to kampe mod Australien og Peru fik dømt straffespark imod sig i begge kampe. Det første straffespark mod Peru var rigtigt nok dømt til fordel for Peruvianerne pga. af VAR, mens straffesparket mod Australien mildest talt var til diskussion. På den måde fik Danmark blandede fornemmelser med VAR-systemet ved VM i 2018.

Stærkt kritiseret i Premier League

Den stærkeste kritik af VAR-systemet er dog ikke kommet fra landsholdsfodbold, men fra den engelske liga. I Premier League har der nemlig været en mindre god tilføjelse, og har decideret været kampafgørende i mange kampe. Det virker til at spillerne er mere irriteret over systemet, end det faktisk gavner dem. Det kom ikke mindst til udtryk i julekampen mellem Wolverhamption og Liverpool, hvor sidstnævnte hold blev decideret hjulpet til sejr af videodommerne. Der var stor kritik af brugen af VAR i netop denne kamp, og kampen er ikke alene, når det kommer til uheldige VAR-kendelser fra England. Også i den tyske Bundesliga har man haft blandede fornemmelser med VAR.

VARs fremtid er endnu ukendt

Derfor er det endnu uvist, hvorvidt VAR er kommet for at blive, eller om det blot er en trend i tiden. Tidligere har FIFA indført koncepter i store turneringer, der er blevet fjernet pga. kritik – det er blandt andet tilfældet med de forlængede spilletids koncepter “Golden Goal” og “Silver Goal”, der mødte stor kritik i start 00’erne. Derfor er det heller ikke sikkert, at VAR er en del af fodbold om bare fem år igen. Hvis spillere og klubber er så stor modstander af systemet kan det vise sig, at VAR får samme skæbne som Golden Goal. Og kun fremtiden vil vise om VAR stadig er en god idé om et par år.

Dette er sponsoreret indhold

OVERSIGT

Scroll to Top