The perfect guide to the casino

Footy Opinion: Så vanvittig en karriere har Zlatan i tal – og han får ikke nok opmærksomhed for det

’Kung Zlatan’ hedder han i Sverige. Der er lavet musik med og om Zlatan Ibrahimovic, ligesom han for mange mennesker er blevet et kult fænomen. Én man beundrer, morer sig over og skæver til. For han er kontroversiel. Utrolige, egocentriske kommentarer er hverdagskost for journalisterne omkring Paris Saint Germain og Zlatan Ibrahimovic.

Men hvad med hans spil på banen? Zlatan er af flere eksperter blevet erklæret ’færdig’ – men hans præstationer i denne sæson er fuldstændig ’out of the world’! Får Zlatan nok opmærksomhed for dét? For alt andet end hans ego, ekstravagante tricks og vilde udmeldinger? Jeg synes det ikke.

Derfor vil denne Footy Opinion se nærmere på Zlatans karriere i tal og kigge på hvilken fantastisk spiller har været og stadig er.

Kultfigur fra starten

Zlatan Ibrahimovic er på mange måder det perfekte cast til at blive den kultfigur han er. Og så alligevel ikke. For det er godt nok de færreste der formår, at vinde en hel nation som Zlatan har vundet Sverige. Den ranglede unge Ibrahimovic startede sin karriere i Malmö FF, og fik relativt hurtigt slået sit talent fast i Allsvenskan. Herefter er det kun gået én vej. Med 16 mål i 40 kampe for Malmö, præsterede Zlatan så flot, at han snart kunne sørge for at familiens kummerlige forhold blev forbedret. Zlatan blev spottet af europæiske topklubber, og talentfabrikken Ajax løb med svenskerens underskrift. Et træk de næppe har fortrudt.

Ajax

Zlatan blev således solgt for et rekordstort beløb, da Malmö indkasserede hele 80 millioner for angriberen. Og i Holland fortsatte han bare med at imponere. I sin Champions League-debut scorede han begge mål i 2-1 sejren mod Lyon. Det blev til 74 kampe i Ajax-trøjen, med 35 mål og 2 mesterskaber til følge. Men ’Ibra’ blev beskyldt for at have skadet holdkammerat Rafael van der Vaart intentionelt i en landskamp, hvorefter Ajax skilte sig af med ham. Zlatan røg videre til Italien, hvor Juventus købte ham fri for 150 millioner kroner.

5 år i Italien

Zlatan begyndte sit ophold i Italien med manér, da Juventus og han vandt mesterskabet. Zlatan bidrog med 16 mål i 35 kampe. Året efter var ikke en succes. Zlatan scorede bare 7 mål i 35 kampe, og Juventus blev tvangsnedrykket fra Serie A, efter afsløringer om aftalt spil i flere Juventus-kampe. Klubben måtte derfor sælge ud, og det kostede Zlatan. Inter stod klar med åbne arme, og købte svenskeren fri for 225 millioner kroner.

Zlatan+Balotelli

Zlatan havde på dette tidspunkt vundet det nationale mesterskab 3 ud af 5 gange i hans ophold hos henholdsvis Ajax og Juventus. Og i Inter skulle det ikke gå værre for sig. Inter vandt mesterskabet de næste tre sæsoner, med Zlatan som stærkt medvirkende faktor. Zlatan blev således topscorer for Inter i alle 3 sæsoner, og i alt blev det til enorme 57 mål i 88 kampe i en liga der ikke er den mest målrige!

Et mislykket Barcelona-ophold

Herefter var det tid til en større udfordring, og mægtige FC Barcelona meldte sig på banen som interesseret køber. Zlatan blev solgt for svimlende 590 millioner kroner og Inter fik derudover Samuel Eto’o i bytte for den 195 centimeter høje svensker.

Starten i den catalanske klub gik ubesværet, og Zlatan bragte sig hurtigt i spidsen på topscorerlisten, og havde efter 15 kampe bidraget med 11 mål og 4 assists. Denne form holdt dog ikke resten af sæsonen, og Zlatan sluttede af med 16 mål i 29 kampe for Barcelona, der vandt mesterskabet på flot vis med hele 99 points i 38 kampe. Efter dette var kommet i hus afslørede Zlatan at hans forhold til træner Pep Guardiola var ’ikke-eksisterende’ og at træneren ikke havde snakket til ham siden Februar.

Barcelona - Inter Milan

Så på trods af at have vundet karrierens 7. Mesterskab ud af 9 mulige siden Malmö-skiftet, var det en Zlatan der ledte efter karrieremæssig ’genrejsning’ da han drog videre til AC Milan på en lejeaftale.

Opholdet i Milan blev en succes. Første sæson scorede Zlatan 14 mål i 29 kampe, mens han i anden sæson – efter at blevet købt fri af Barcelona – scorede astronomiske 28 mål i 32 kampe og blev topscorer i Italien. Zlatan og Milan vandt mesterskabet i første sæson, mens de måtte se sig overgået af Juventus året efter. Zlatan havde dermed høstet 8 mesterskaber ud af 11 mulige, og blev i sit sidste år i Milan samtidig kåret til ”Årets spiller i Serie A”. Det var 3. Gang han modtog denne pris, da han også to gange i sin Inter-tid havde modtaget hæderen.

PSG

Zlatan Ibrahimovic var dog klar på nye græsgange, og denne gang skulle det ikke være i Italien. Man fristes til at sige, at storklubberne ligesom var afprøvet i støvlelandet… I stedet gik turen nordvest på, hvor han blev købt af nyrige Paris Saint Germain. Med denne handel, blev Zlatan verdens dyrest handlede spiller, da han overgik nomaden Nicolas Anelka i samlet transfersum. Svenskeren udtalte med skiftet:

– Det er et stort skridt i min karriere og endnu en drøm der går i opfyldelse. Jeg er meget glad, da det er et projekt jeg vil involveres i. Jeg vil være en del af historien i klubben. Jeg er her for at vinde, og intet andet!

Og det må siges at Zlatan har fået opfyldt sine ønsker om at blive en del af historien. Og drømmen om vinde – ja den er også blevet indfriet. Således har svenskeren vundet 3 Supercups, 2 Coupe de la Ligue, 1 Coupe de France og ikke mindst 3 nationale mesterskaber i træk! Det er vist det man kalder for rent bord! Derudover har han vundet to ud af tre mulige titler som ”Årets spiller i Ligue 1”, og mon ikke også der venter én sådan titel i år. Allerede det første år imponerede han stort ved at nå milepælen på 30 kasser på én sæson, og blev således den første spiller i 23 år til at nå 30 kasser i den franske liga på én sæson. Næste sæson førte også et mesterskab, en topscorerpris med 26 mål og 41 mål i alt på tværs af alle turneringer.
Næste sæson skulle blive til et lille formdyk for Zlatan, da han ”kun” scorede 19 mål i Ligue 1 i 24 kampe, og prisen som ”Årets Spiller i Ligue 1” gik i denne sæson til Alexandre Lacazette der havde været helt igennem fantastisk for Lyon.

20150217-223517-3-1000x504we

Og så er vi her i dag. 7 runder inden Ligue 1 slutter, og PSG er allerede sikre mestre. Primært på grund af utrolige Zlatan Ibrahimovic, der har vist sig bedre end nogensinde. I skrivende stund har han været nærmest magisk, og har slået flere rekorder. Først og fremmest blev han klubbens all-time Ligue 1 topscorer, da han scorede sit 86. Mål og slog Dahlebs gamle rekord. Derudover blev han indehaver af det hurtigste hattrick nogensinde i Ligue 1, i 9-0 sejren over Troyes, som samtidig sikrede PSG mesterskabet. Zlatan har i skrivende stund banket vanvittige 27 kasser ind i 25 Ligue 1-kampe, og har lavet svimlende 11 assists samtidig.

12 mesterskaber af 15 mulige – det er den utrolige statistik Zlatan bærer rundt på. Deraf er to af dem ’runner-up’-sæsoner, hvor han har vundet sølv. Den sidste sæson, vandt Juventus ganske suverænt men blev den sæson ’taget’ for matchfixing.

Derudover er PSG nu at finde blandt de sidste otte i Champions League – og bliver af mange betragtet som én af de eneste der reelt kan udfordre Barcelona om Champions League-trofæet.

Hvad siger du? Klinger al den hype om Zlatans personlighed og udtalelser en smule hult, når man i stedet kunne hype ham for sin fantastiske karriere?

Skærmbillede 2016-03-22 kl. 19.26.37

Dette billede viser Zlatans mål på Liga-plan. Cups og landskampe ikke talt med.

Mest læste på footy.dk

1. PSG-stjernes kæreste: Jeg har ikke en perfekt krop
2. Ti spillere, der har potentiale til at vinde Ballon d’Or
3. Liverpools fans i eksatse: Føler sig sikre på at få Götze
4. Firmino skadet – brasiliansk landstræner udtager denne spiller i stedet
5. Før lokalbrag: van Gaal har allerede undskyldningen klar

Skriv en kommentar

OVERSIGT

Scroll to Top