24042017
[facebookall_login]
Delt (0)

Alexander Zorniger – et scoop eller et overmatch?

ARKIVFOTO 2015 af Alexander Zorniger- - Se RB 17/5 2016 08.48. Brøndby IF har indgået aftale med Alexander Zorniger, der bliver cheftræner for Brøndby IF's Alka Superliga-hold per 1. juni 2016. (Foto: DANIEL ROLAND/Scanpix 2016)

Brøndbys træner i næste sæson hedder Alexander Zorniger. Superligaen har dermed fået en udenlandsk kapacitet med erfaring fra selveste Bundesligaen, og en mand med en tydelig spilfilosofi.

Det er naturligvis glædeligt, at det er lykkes en dansk klub at tiltrække et internationalt ”navn”. Dernæst er det glædeligt, at man oven i købet har fået en træner, som står for offensiv og positiv fodbold. Parallellerne til både Thomas Tuchel, Jürgen Klopp og Pep Guardiola er tydelige. En slags tiki-taka tilsat tysk fysik.

Det lyder herligt, og der er ingen tvivl om, at den 48-årige træner bliver et hit i Danmark. I første omgang på det personlige plan. Han er venlig, sympatisk og tilgængelig for pressen. Samtidig er han spillernes mand, som er ekstremt opmærksomme på deres ve og vel, og dermed en mand, som formår at få det bedste ud af stort set enhver trup. Kort sagt, mandskabsbehandling i verdensklasse.

Men Brøndby er også en professionel fodboldklub, hvor resultaterne tæller mest. Og derfor bliver Zorniger målt på disse. Og her kan man godt komme i tvivl om, hvorvidt klubben fra Vestegnen har ansat den rette mand. Ikke fordi han ikke er kompetent og fagligt dygtig, men fordi man kan tvivle på, om truppen passer til hans filosofi.
Gamle stjernenavne som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og Johan Elmander er i fodboldmæssig forstand ikke Zornigers kop the. Men de er i toppen af klubbens hierarki, og her har vi så balladen. I hvert fald hvis ikke de gode resultater indfinder sig ret hurtigt.

Truppens sammensætning
Næste spørgsmål er naturligvis, hvor store ændringer den nye træner får lov at lave i Brøndby? Hvem må han skille sig af med? Får den nye træner f.eks. folkestemningen imod sig, hvis han skiller sig af med evigt skadede Daniel Agger? Og hvem får han lov til at hente ind, hvis overhovedet nogen? Hvem er der råd til? Eller tror man så meget på sit eget bagland (læs: ungdomsafdelingen), at man blot vælger at rykke en række talenter op fra f.eks.u19-holdet, som passer ind i den nye træners spillestil?

Spørgsmålene er mange, og de kan af gode grunde ikke besvares endnu. Men faktum er, at Alexander Zorniger er blevet fyret i begge sine to tidligere klubber på højt plan: Både i RB Leipzig og i Stuttgart.

I Leipzig-dagene var der fuldbyrdet overensstemmelse mellem trænerens spilfilosofi, klubbens ditto og truppens sammensætning. Men da den krævede oprykning til Bundesligaen udeblev mod slutningen af sidste sæson, røg Zorniger ud.

De første fem kampe i Stuttgart blev alle tabt, og spillerne sejlede rundt som fulde sømænd. Forsvaret stod højt og lavede mængder af personlige fejl. Den tyske presse kaldte spillestilen naiv, men Zorniger stod fast på, at det var ham, der havde fat i den lange ende. Med andre ord, han troede på sit eget projekt. I Stuttgart var der slet ingen tålmodighed, og han overtog en u-homogen trup, som slet ikke havde evner og kvalitet til at spille den form for fodbold, som træneren krævede. Det var et mismatch, og det endte galt.

Næste spørgsmål er, hvor godt Brøndby har scoutet ham? Ved man hvad han står for, og hvad han kræver af spillerne? Det bliver interessant at se. Endelig er det et godt spørgsmål, hvor megen tålmodighed man har i ”galehuset” på Vestegnen, hvor resultaterne helst skal komme med det samme. Kan man virkelig acceptere, at man taber et stort antal kampe i spændt venten på, at Brøndby kommer til at spille som RB Leipzig eller Borussia Dortmund?

Spørgsmålene er mange, og perspektiverne er spændende, for hvis projektet lykkes, bliver Brøndby en svær modstander for de fleste klubber i Superligaen. Spillerne bliver mere komplette fodboldspillere: Løbestærke, hurtigere og taktisk klogere. Flosklen om, at ”vi skal spille vores eget spil”, kommer i den grad til at passe, for man kommer til at have bolden hele tiden.
For den neutrale betragter bliver den en fest at følge Brøndby under Zorniger. Hvis resultaterne arter sig godt, kan publikum forvente, at spillet får internationalt tilsnit og samtidig bliver yderst underholdende. Wilkommen in Dänemark, Herr Zorniger!

Indlæser...

Hvem vinder Alka Superligaen?

Tak for din stemme!
Du har allerede stemt!
Venligst vælg en mulighed!

What Next?

Seneste Artikler

Send en kommentar

You must be Logget ind som to post comment.